Yrkesprogram
Alla nationella program ger grundläggande behörighet till högskola och universitet. Ett yrkesprogram är oftast den kortaste vägen till arbetslivet.
Yrkesprogrammen förbereder dig för yrkeslivet eller yrkeshögskola. Yrkesprogrammen leder till en yrkesexamen. Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om programmen på Skolverkets hemsida.
- Barn- och fritidsprogrammet (BF)
- Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)
- El- och energiprogrammet (EE)
- Fordons- och transportprogrammet (FT)
- Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)
- Hantverksprogrammet (HV)
- Hotell- och turismprogrammet (HT)
- Industritekniska programmet (IN)
- Naturbruksprogrammet (NB)
- Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)
- VVS- och fastighetsprogrammet (VF)
- Vård- och omsorgsprogrammet (VO)
Du vet väl att du får grundläggande högskolebehörighet även om du läser ett yrkesförberedande program?
Lärlingsutbildning
Inom yrkesprogrammen kan du välja att gå en lärlingsutbildning. Du kommer då att genomföra minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Både på din arbetsplats och i skolan har du ett stort eget ansvar för din utbildning och det förutsätter att du är intresserad och motiverad. Du lär dig under handledning i en miljö som ger kunskaper, erfarenheter och goda kontakter inom en bransch. Utbildningen leder till samma yrkesexamen som ett vanligt yrkesprogram.
Särskilda varianter
En särskild variant är en utbildning som skiljer sig från det nationella programmet då det har en egen inriktning. Du kan behöva ha godkänt i fler ämnen utöver de som angetts för respektive program för att bli antagen till en särskild variant. Ytterligare krav på behörighet kan vara kopplade till de ämnen som är speciella för just den utbildningen, till exempel antagningsprov. Fråga din studie- och yrkesvägledare vilka krav på behörighet som finns för det program du vill söka.
Vilken behörighet behövs?
För att vara behörig till ett yrkesprogram krävs att du har godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik, samt ytterligare 5 ämnen. Du behöver alltså ha godkänt i 8 ämnen totalt.
Läs mer på Skolverkets hemsida: Grundläggande behörighet på gymnasieskolans yrkesprogram - Skolverket